dimecres, 20 de novembre de 2013

Dos centenaris en la literatura francesa
Aquest mes de novembre se celebra el centenari de dos fets que haurien de marcar  la literatura europea del segle XX, tots dos en l’àmbit de la literatura francesa: el   naixement d’Albert Camus (Premi Nobel de literatura el 1957) i la publicació de Pel  cantó de Swann, primer dels set volums que formen A la recerca del temps perdut,  l’obra de Marcel Proust considerada com una de les cimeres de la literatura universal de  tots els temps.
Com a petit homenatge a aquest últim autor reproduïm ací un breu fragment de la seua  novel·la. Per últim, reproduïm en la secció “articles interessants de totes  les assignatures” un parell de textos sobre aquests dos escriptors apareguts a la premsa  aquesta setmana.  
Durant molt de temps em vaig colgar dejorn. De vegades, encara no havia apagat  l'espelma, quan ja els meus ulls es tancaven tan aviat, que ni tenia temps de dir- me: "M'adorm". I, mitja hora després, el pensament que ja era hora de cercar la son em  desvetllava; volia deixar el llibre que em pensava tenir encara entre les mans i apagar  el llum; tot dormint no havia deixat de reflexionar sobre el que acabava de llegir,  però aquestes reflexions havien pres un tomb una mica particular; em semblava que  era jo mateix allò què parlava l'obra: una església, una música de quartet, la rivalitat  de Francesc I i de Carles V. Aquesta creença es perllongava durant alguns segons  després d'haver-me despertat; no era gens estranya a a la meva raó, però pesava com  unes escates sobre els ulls i els impedia d'adonar-se que l'espalmatori ja no estava  encès. Després començava a fer-se'm inintel·ligible, com després de la metempsicosi els  pensaments d'una existència anterior; el tema del llibre sortia fora de mi, jo era lliure  de posar-hi esment o no; tantost recobrava la visió i restava tot sorprès de trobar al  meu entorn una fosca, dolça i reposadora per als meus ulls, però més encara potser per  al meu esperit, al qual apareixia com una cosa sense causa, incomprensible, com una  cosa veritablement obscura.
Marcel PROUST, Pel cantó de Swann.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada