divendres, 7 de febrer del 2020

DIVENDRES POÈTICS


Tot l'enyor de demà
Joan Salvat-Papasseit


Tot l’enyor de demà és un poema de Joan Salvat-Papasseit que va publicar en el llibre L’irradiador del port i les gavines el 1921.  Joan Salvat-Papasseit va nàixer a Barcelona el 1894. Durant la seua curta vida va ser un escriptor molt energètic; enèrgic com ho demostra en la majoria de les seues obres. Això contrasta amb el seu estil de vida, obligat a fer repòs a causa de la tuberculosi que el va acabar matant el 1924, amb només 30 anys.

L’autor dirigeix el poema als lectors. Ens mostra les seues ganes de viure una vida quotidiana, ja que la seua malaltia no li ho permet. En el poema es veu com l’autor accepta i es resigna davant la seua mort. A més, fa una descripció de la vida de la Barcelona del segle XX.  És una oda en la qual l’autor expressa una profunda emoció. 


El corrent literari on s'inscriu Joan Salvat-Papasseit és l'Avantguardisme, un moviment cultural sorgit entre el final del segle XIX i començament del segle XX. En aquell moment apareixen canvis en l'economia, en les relacions socials i en els costums de l’època. Els canvis es van produir de manera ràpida i en la literatura i l'art van introduir elements innovadors o trectadors respecte de les formes tradicionals o convencionals anteriors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada